Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

A Weill Ago / Elektroakustički kabare / UTO / 23.1.

January 23 @ 8:00 pm

Nakon odlično primljene aprilske premijere u Kulturnom centru Srbije u Parizu, elektroakustički kabare Ane Gnjatović po prvi put je izveden u Srbiji u kuturnom centru Kragujevac u novembru prošle godine. .

Program za sopran, klavir i elektroniku inspirisan je ličnošću i muzikom Kurta Vajla. Vajlove pesme, ali i glasovi Lote Lenja, Bertolta Brehta, Danila Kiša…, zvuci detinjstva i zvuci rata, arhivski snimci i lična istorija, javljaju se, prelamaju i naslojavaju kroz pevane, govorene, snimljene i semplovane odlomke. Tako izgrađen elektroakustički sloj Ane Gnjatović kontekstualizuje i komentariše Vajlove pesme koje sopran Tijana Đuričić izvodi uz klavirsku pratnju Milivoja Veljića. Zajedno, ova dva sloja sklapaju kabaretski gorko-sladak zvučni narativ o umetnosti i odgovornosti.

*****************************************************************************
Muzika Kurta Vajla:

Speak Low (Ogden Nash)
Je ne t’aime pas (Maurice Magre)
Es regnet (Jean Cocteau)
Der Abschiedsbrief (Erich Kästner)
Complainte de la Seine (Maurice Magre)
Und Was Bekam Des Soldaten Weib? (B. Brecht)
Youkali (Roger Fernay)

Zvučni arhiv:
Kurt Weill
Lotte Lenya
Bertolt Brecht
Danilo Kiš
Robert Schumann
Filippo Tommaso Marinetti
James Joyce
Ana Gnjatović

****************************************************************************

Ana Gnjatović (1984, Srbija) komponuje akustičnu i elektro-akustičku muziku sakupljajući i kombinujući pronađene objekte, dela, koncepte i ideje pogodne za prevođenje, ozvučavanje, generalizaciju i interpretaciju. Kompozicije Ane Gnjatović izvođene su širom Evrope, u SAD, Izraelu i Japanu, i bile su na programima festivala kao što su Međunarodna tribina kompozitora, Mokranjčevi dani, KoMA, Međunarodni festival Čembalo – živa umetnost, Međunarodni festival harfe, Wratislavia cantans (Poljska), Culturescapes (Švajcarska), Festival de Wallonie, Espressivo (Crna Gora), Međunarodni muzički festival Ankara (Turska).

Tijana Đuričić (Srbija, 1983) je sopran, teoretičkarka umetnosti i medija, novinarka i menadžer u kulturi i umetnosti. Organizovala je i izvela više 150 solističkih i zajedničkih koncerata klasične i savremene muzike širom sveta, kao i serije projekata i radionica sa studentima različitih fakultata, istražujući pitanja umetnosti i politike u modernom društvu. Ekperimentiše na polju zvuka i teorijski ispituje odnos telo-prostor-glas. tijanadjuricic.com

Milivoje Veljić je diplomirao na Katedri za klavir, doktorirao na Katedri za kamernu muziku, a zaposlen je na Katedri za solo pevanje Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu, u zvanju višeg umetničkog saradnika. Dobitnik je nagrade Fakulteta iz Fonda Jelene Pavlović za najboljeg diplomca Katedre za klavir. Usavršavao se u oblasti kamerne muzike, kod profesora Jasne Tucović i Miloša Petrovića. Doktorirao je 2014. pod mentorstvom prof. Ljudmile Gros-Popović, na temu muzike Sergeja Rahmanjinova za klavirska dua.

Cena ulaznice: 300,00 dinara

Details

Date:
January 23
Time:
8:00 pm

Venue

Polet
Ulica Cetinjska 15
Belgrade, Serbia
+ Google Map