NOVI PROJEKAT – A WEILL AGO

Projekat A Weill ago osmišljen je kao muzički teatar inspirisan životom i delom nemačkog kompozitora Kurta Vajla (1900-1950) transponovan u savremeni kulturni i društveni kontekst. Kroz neuobičajene aranžmane i obrade (za vokal i elektronski sloj) Vajlovih songova i njihovo rekontekstualizovanje uz originalnu elektroakustičku muziku Ane Gnjatović preispituje se kabaretska forma i muzički teatar danas, kao i mesto i smisao popularne pesme u savremenom muzičkom okruženju. U saradnji sa sopranom Tijanom Djuričić, iskusnim interpretatorom muzike Vajla, u svedenom scenskom ambijentu nastaje drugačiji kabare - pevani i govorni Vajl dobija svoj digitalni alter ego, klavir zamenjuje zvučnik, a scensko svetlo video projekcija. Projekat je podržan od strane Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i biće otvoren za publiku 22. aprila 2017. u Kulturnom centru Srbije u Parizu.

Postavljanje songova Kurta Vajla u današnji kulturalni kontekst pruža interesantan uvid u rezistentnost kvalitetne (iako populističke) muzike na promene u koncertnom okruženju, društvenim normama i sistemima. Uporedo, preispituju se i mogući oblici kabaretske i srodnih formi muzičkog teatra uz upotrebu savremenih tehnologija. Konačno, obraćajući se sve malobrojnijoj, a sve zahtevnijoj publici savremene muzike i teatra, autorka pokušava da dotakne neka od sledećih pitanja: da li su se shvatanja umetničkih vrednosti nekadašnjih popularnih songova promenila? da li današnji slušalac smatra Vajlovu muziku, tekstove Brehta ili Koktoa za anahrone? da li oni ipak prenose nekakve univerzalne (umetničke, levičarske, intimne...) poruke koje prelaze rampu i do današnjih slušalaca?

VAJL ZA GROŠ / SPEAK LOW

Intenzivno sarađujući sa Irinom Naumovskom, pijanistkinjom i Mijom David, arhitekaticom, scenografkinjom, menadžerom i novinarkom, Tijana je inspirisana umetnošću Kurta Vajla stvorila scenski događaj Vajl za groš. Odabrane numere za glas i klavir, angažovani tekstovi i primamljive scenske slike u neočekivanim salama Srbije pribukle su raznovrsnu publiku. Realizacija ovog projekta bila je omogućena iz pomoć Centra za muziku Zadužbine Ilije M. Kolarca, KC Zrenjanin, SKC Kragujevac, KC Sopot, KC Lazarevac, KC Mladenovac i Fakulteta umetnosti u Nišu.

Nastavak uspešne saradnje i opčinjenost delom Kurta Vajla, nadahnula je nastanak kabarea Speak Low (Tijana Đuričić / glas, Irina Naumovska / klavir, Aleksandra Budimir / harmonika). Svetka turneja započeta je premijerom ovog kabarea održanom u Beogradu / Mikser House / 14. maja 2016. a nastavlja se u Parizu, Tokju, Kjotu, Zagrebu, Beču i Berlinu.

DEBI ALBUM

Radoznali ste šta ima novo? Iako su dostupna skoro sva audio izvođenja koncerata Djuričićeve, ona je tek nakon 18 godina pevačke karijere snimila prvi samostalni disk sa neverovatnim pijanistima - Irinom Naumovskom i Andrijom Pavlovićem. Prvo izdanje se očekuje u januaru 2017. i posvećeno je ređe izvođenim songovima Kurta Vajla. Snimci će biti dostupan na internetu i u odabranim knjižarama širom Evrope. Poslušajte zavodljive tonove Speak Low...

PRAŠKO KVADRIJENALE

Zajedno sa savremenim umetnikom Andrijom Pavlovićem, Tijana stvara interaktivnu zvučnu instalaciju Sound Clothes 2015. godine. Ovaj zanimljiv rad izabran je za Nacionalnu postavku Srbije na Praškom kvadrijenalom 2015. i izložen u Kafkinoj kući. Uprkos dramatičnoj konkurenciji, Srbija je tom prilikom osvojila zlatnu medalju, inspirišući žiri da uspotavi novu kategoriju i dodali zlatnu medalju za uspostavljanje dijaloga.

U obrazloženju žirija stoji: „Umetnici i studenti iz Srbije pokazali su snažno uverenje da su umetnost i umetnički procesi duboko povezani sa društvenom, političkom i ekonomskom stvarnošću. Oba rada ukazuju na potrebu saradnje i povezivanja između umetnika i studenata. Reč je o scenskom dijalogu koji privlači publiku i na nju deluje putem vizuelnih i prostornih rešenja, kao i kroz uspostavljanje dijaloga“.

Previous Events

  • kolarac
  • mikser haus